Van laaggeletterdheid naar geletterdheid

Je kunt er niet omheen: taal. Taal is overal. Zowel online als offline. Voor de één is dit vanzelfsprekend, maar voor de ander niet. Dit weet Dianne, taalambassadeur en coördinator bij Taalpunt Twenterand als geen ander. Toen haar moeder laaggeletterd was, wist ze het zeker: ik zet me in voor laaggeletterdheid. En inmiddels helpt ze dagelijks anderen in Twenterand met hun laaggeletterdheid. Hoe ze dit precies gedaan heeft en waarom ze dit doet, ontdek je in haar verhaal.

"

Hoe meer mensen de kans krijgen om te leren en te groeien, hoe meer mensen écht gelukkig zijn

"

- Dianne

Haar drive

Dianne kreeg het aanbod om coördinator te worden van het Twenterand taalpunt en werd ZZP’er. Er ontstond bij haar de drive om ‘de verstopte huisvrouw' te helpen. Door meerdere verhalen wist Dianne dat er veel gevallen bestaan waar nog geen aandacht voor is. “Ik kan slecht tegen onrecht.”, vertelt ze. Wanneer mensen elkaar niet begrijpen is er volgens Dianne altijd iemand die daar de dupe van wordt. “Praat met elkaar en luister goed naar elkaar. Dat zet je brein open tot groei. Het is belangrijk dat je elkaar wilt begrijpen en in zijn of haar waarde laat. Hoe meer mensen de kans krijgen om te leren en te groeien, hoe meer mensen écht gelukkig zijn. Daar ligt mijn passie!”, aldus Dianne.

Een veilige omgeving

Momenteel ziet Dianne tijdens haar trainingen veel overeenkomsten tussen haar cliënten. “Het is belangrijk dat iedereen de basisvaardigheden onder de knie krijgt in een veilige omgeving. Als hier iets in verandert, werkt het leren niet.” Het struikelblok zit volgens Dianne in het vertrouwen hebben in een ander. Hierbij is het ook heel belangrijk om vertrouwen in jezelf te hebben en te verwerken wat er om je heen gebeurt. Volgens Dianne hebben mensen met laaggeletterdheid tijd nodig om zichzelf terug te vinden en te groeien. “Het mooiste is om een veilige omgeving te vinden met passende professionals. Hierbij is betrouwbaarheid, veiligheid én geduld essentieel.”

Dankbaar

Hoe haar cliënten terugkijken na het overwinnen van laaggeletterdheid? “Mensen reageren vrij nuchter, maar ze zijn vooral heel dankbaar. Ze pakken hun leven weer op en ze gebruiken hun geleerde handvatten in de praktijk. Acties zoals het kopen van een mobiel zijn geen hoge drempel meer. Dit geeft mij ontzettend veel energie om nóg meer mensen met laaggeletterdheid te kunnen helpen”.

Wil je meer weten over laaggeletterdheid in Twente? En de impact ervan? Scroll dan een stukje verder en bekijk de video van 1Twente met als gasten Lotte Bouwhuis en Edwin Kamp, beide projectcoördinator van ikletterop.nl.

Deze campagne is een samenwerking van

Aanmelden

Wij helpen je graag verder.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Of voor jou als persoon? Vul dan het formulier in en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Je staat er niet alleen voor!
Velden met een sterretje (*) zijn verplicht.